Gaat AI jouw baan overnemen?
Voordat we deze vraag kunnen beantwoorden, moeten we begrijpen wat AI is. AI staat voor artificial intelligence, oftewel kunstmatige intelligentie. Het verwijst naar machines of computers die in staat zijn om menselijke intelligentie na te bootsen, zoals bijvoorbeeld het herkennen van beeld of spraak. Hoewel het lijkt alsof AI een nieuwe technologie is, gebruiken we het eigenlijk al lang en dagelijks.
Hier zijn enkele voorbeelden van dagelijkse AI-toepassingen die je waarschijnlijk al gebruikt:
- Google Maps en andere navigatie-apps: gebruiken data van gebruikers om realtime werkzaamheden en ongevallen te laten zien. Ook gebruiken ze het gedrag van de gebruiker om de beste routes aan te bevelen.
- Netflix en Spotify: gebruiken een algoritme dat gebaseerd is op je kijk- en luistergedrag, om suggesties te doen over wat je nog meer leuk zou vinden.
- Spraakassistenten zoals Siri: maken gebruik van AI om jouw stem te begrijpen en te verwerken om de juiste actie te doen, zoals het zetten van een wekker of het afspelen van muziek.
- Gezichtsherkenning op je (werk) laptop of mobieltje: maakt gebruik van AI om je gezicht te detecteren en te identificeren, om gemakkelijk in te loggen op je apparaten.
Maar waarom is AI nu zo populair? AI wordt steeds populairder omdat we steeds meer data verzamelen en computers steeds krachtiger worden. Dit betekent dat er nu veel complexere AI-modellen kunnen worden gemaakt die beter werken. Bovendien is AI opeens veel toegankelijker geworden. Voorheen hadden alleen grote techbedrijven toegang tot de technologie, maar tegenwoordig kan iedereen erbij. Er zijn steeds meer gebruiksvriendelijke AI-tools beschikbaar die het mogelijk maken om eenvoudige AI-modellen te gebruiken en te maken.
Een andere reden waarom AI zo populair is, is dat er steeds meer vraag is naar automatisering. AI kan bijvoorbeeld helpen bij het automatiseren van repetitieve taken en het nemen van beslissingen op basis van grote hoeveelheden data. Hierdoor kan er efficiƫnter en sneller gewerkt worden.
Hoe wordt AI toegepast in videoproductie?
In de videoproductie-industrie wordt AI vooral toegepast om efficiƫntie en kwaliteit van de (post)productie te verbeteren. Een belangrijke toepassing in onze sector is beeld- en spraakherkenning. Zo kunnen we automatisch ondertiteling toevoegen aan een video. Een andere waardevolle toepassing van AI in videoproductie is het verbeteren van de beeld- en geluidskwaliteit. Met behulp van AI kunnen automatisch ruis en andere verstoringen uit videobeelden en audio-opnames worden verwijderd.
Nu zijn deze tools nog niet genoeg om alle taken van een medewerker te vervangen, maar ze helpen wel bij het sneller laten verlopen van repetitieve taken.
Gaat AI jouw baan vervangen of verbeteren?
De vraag of AI je baan gaat overnemen is een veelgestelde vraag en het antwoord is niet eenvoudig. Het is lastig om een toekomstbeeld te schetsen. Gaat AI alles overnemen, of wordt het uitvergroot omdat het nu zo populair is?
Het is wel zo dat sommige banen mogelijk geautomatiseerd worden door AI. Banen waarbij veel routinematige taken voorkomen, zoals administratief werk of productiewerk, zijn bijvoorbeeld gevoeliger voor automatisering. Aan de andere kant zijn er ook banen waarbij menselijke vaardigheden, zoals creativiteit en empathie, een belangrijke rol spelen. Deze banen zijn minder snel gevoelig voor automatisering.
Het is belangrijk om te realiseren dat AI niet per definitie slecht is voor de werkgelegenheid. Zo kan het bijvoorbeeld leiden tot nieuwe banen en nieuwe mogelijkheden. Ook kunnen taken worden geautomatiseerd waardoor werknemers meer tijd overhouden voor andere taken die meer waarde toevoegen.
Hoewel AI steeds verder ontwikkelt, is het nog niet zo ver om alle medewerkers te ontslaan en overal AI te implementeren. Niet alleen is de technologie nog niet geavanceerd genoeg, maar het zou ook ethisch gezien onverantwoord zijn. Toch is het de moeite waard om te onderzoeken hoe AI kan worden toegepast binnen jouw vakgebied.