Trainingsvideo’s, talking heads, livestreaming en-/of animatie. De een marketingtechnisch nog efficiënter dan de ander. Maar wat doen deze trends? Zijn het wel trends of is dit vanaf nu de nieuwe standaard. In deze blog vertellen we je meer over de ‘’trends’’ van het huidige jaar en hoe jij die het best kan inzetten!

Livestreaming 

Livestreaming! Iets wat je niet hebt kunnen missen in het jaar 2022. Maar wat is het dan precies? Een livestream is een videostream die in realtime wordt uitgezonden, meestal via het internet. Dit betekent dat het evenement dat wordt uitgezonden op hetzelfde moment plaatsvindt als de uitzending, zodat de kijkers het evenement kunnen bekijken alsof ze er zelf bij zijn. Livestreams kunnen van allerlei soorten evenementen zijn, zoals sportwedstrijden, muziekoptredens, nieuwsuitzendingen en conferenties. Deze video’s worden meestal uitgezonden via een specifieke website of een online videoplatform, zoals YouTube of Facebook Live, en kunnen worden bekeken op computers, tablets en smartphones.

Waarom LIVE?

Een livestream biedt de mogelijkheid om een evenement, training of concert op hetzelfde moment te delen met jouw publiek wereldwijd. Met een livestream vergroot je je online bereik en krijgt jouw publiek over de hele wereld toch de mogelijkheid om je evenement bij te wonen. Er zijn verschillende redenen waarom iemand ervoor zou kiezen om een livestream te bekijken in plaats van een opgenomen video. Ten eerste biedt een livestream de mogelijkheid om het evenement op hetzelfde moment te bekijken als het plaatsvindt, wat een gevoel van urgentie en echtheid kan geven. Bovendien kan een livestream ook interactie bieden, waardoor de kijkers het evenement op een meer persoonlijke manier kunnen ervaren door middel van livechatfuncties en andere interactieve elementen. Kortom, een livestream kan een unieke en immersieve manier zijn om naar een evenement te kijken. Livestreams worden onder andere ingezet voor:

 • Talkshows
 • Trainingen
 • Congressen (Seminar/webinar)
 • Vergaderingen
 • Evenementen 

Trainingsvideo’s

Een trainingsvideo is een soort video die is ontworpen om informatie en instructies te geven over een specifiek onderwerp of vaardigheid. Deze video’s worden vaak gebruikt in professionele of educatieve settings om mensen te helpen bij het leren van nieuwe vaardigheden of het verbeteren van bestaande vaardigheden. Trainingsvideo’s kunnen worden opgenomen met professionele camera’s of gemaakt met behulp van computergraphics en kunnen worden bekeken op verschillende platforms, zoals op een computer of op een mobiel apparaat. De lengte van een trainingsvideo kan variëren, van korte video’s die slechts enkele minuten duren tot langere video’s die meerdere uren duren. Het doel van trainingsvideo’s is om de kijker iets te leren. Je kunt je personeel met het gebruik van trainingsvideo’s opleiden, een theorie overbrengen op studenten/personeel of nieuwe en-/of bestaande klanten informeren. Zoals je ziet is er met deze drie methoden al heel wat te maken aan videomateriaal. Zelf heb je vast ook al een trainingsvideo gezien. Viel die in deze categorie?

Binnen deze methoden kun je gebruik maken van:

 • Animatie
 • Video
 • Video en animatie

Animatie

Animatie, animatie, animatie! Zeg het hardop! ‘’Animatie, animatie, animatie!’’

Je kan heel veel met animatie. Animatie/explanimation maakt je video zo veel interessanter en duidelijker dan die wellicht al is. Van een totale instructievideo animeren tot een talking head met animaties om te laten zien waar de spreker over praat. Laat teksten en afbeeldingen bewegen in je video of maak van je video een film. Animaties kunnen worden gebruikt om video’s visueel aantrekkelijker en interessanter te maken. Ze kunnen worden gebruikt om complexe concepten en ideeën te visualiseren, wat kan helpen om de informatie beter te laten landen bij de kijker. Animaties kunnen ook worden gebruikt om een bepaald gevoel of emotie op te roepen bij de kijker, wat kan helpen om de boodschap van de video beter over te brengen. Bovendien kunnen animaties ook worden gebruikt om de video visueel aantrekkelijker te maken en de aandacht van de kijker te trekken. In het algemeen kan het gebruik van animaties in video’s helpen om de boodschap van de video duidelijker te maken en de ervaring voor de kijker aangenamer te maken.. Je kan animatie toepassen in talloze soorten video’s:

 • Sales
 • Instructie
 • Whiteboard
 • Interne communicatie
 • Bedrijfsconcepten

Bekijk hieronder een deel van de door ons gemaakte Thuisbezorgd instructievideo voor bezorgers.

 

Instructievideo’s

Instructievideo’s zijn video’s die zijn ontworpen om informatie en instructies te geven over een specifiek onderwerp of vaardigheid. Deze video’s worden vaak gebruikt om mensen te helpen bij het leren van nieuwe vaardigheden of het verbeteren van bestaande vaardigheden. Instructievideo’s kunnen worden opgenomen met professionele camera’s of gemaakt met behulp van computergraphics en kunnen worden bekeken op verschillende platforms, zoals op een computer of op een mobiel apparaat. Ze kunnen ook animaties bevatten om complexe concepten te verduidelijken en de aandacht van de kijker te trekken. In het algemeen zijn instructievideo’s bedoeld om mensen te helpen bij het leren van nieuwe dingen op een gemakkelijke en toegankelijke manier. Er zijn drie handige vormen van instructievideo’s die je moet kennen:

Gepersonaliseerde instructievideo’s

Instructievideo’s doen het het best als ze zijn perfect aansluiten op de kijker, of dit één kijker is of een groep kijkers met dezelfde vraag aan informatie. In het geval dat jouw bedrijf zogenoemde ‘’tailored products’’, in de nederlandse taal, op maat gemaakte producten, verkoopt kan het handig zijn om daaraan een gepersonaliseerde instructievideo toe te voegen. 

Interactieve instructievideo’s

Met interactieve instructievideo’s ga net een stuk verder dan een video personaliseren. Met deze vorm van instructievideo’s kan je klanten of personeel met verschillende behoeften aan informatie in een interactieve instructievideo de informatie geven die ze wensen te ontvangen. 

Deze combinatie van instructies geven en daarnaast ook een vrije keuze in te ontvangen informatie is voor de kijker heel interessant en daarmee de potentie voor betere resultaten.

Microlearning (snack) instructievideo’s

Geen uren durende e-learning methodes of cursussen maar korte doelgerichte instructievideo’s. Inzetbaar als een serie reeks of als individuele video.  

Bedrijven, het onderwijs en andere informatie verschaffende instellingen kunnen met deze instructievideo’s snel uitleg geven aan de kijker. Met deze video’s behoud je de aandacht van de kijker en houd je de focus op het onderwerp van de video scherp. Er is daarnaast niet altijd veel tijd nodig om iets uit te leggen. Een instructie voor het gebruiken van bijvoorbeeld handzeep hoeft maar een seconde of 10 te duren. 

Kortom

Dat het trends zijn dat is zeker! Of het de standaard wordt? Hoogstwaarschijnlijk.

We zijn er allemaal zo gewend aan geraakt en we zien nu in dat het toch hele handige middelen zijn om veel informatie aan je ontvanger door te geven. Voor welk doel dan ook zijn deze (nu nog) trends altijd handig en efficiënt. Wil jij ook zo een video of misschien wel een livestream van een presentatie? Neem dan nu contact op!